Айтос приема последния кръг от Републиканския шампионат по мотокрос

Събота и неделя мотополигон „Айтос” е домакин на 7-ия кръг от Републиканския шампионат по мотокрос като на „Grand prix Айтос“, освен че ще бъдат определени шампионите за 2022, ще станат ясни и победителите в Отборната купа на България в категориите Джуниър и Мъже. Благодарение на усилията на кмета на Община Айтос Васил Едрев и Българската федерация по мотоциклетизъм след 3 годишна пауза многохилядната публика в региона, която създава истинска мотокрос атмосфера, ще може да види още в неделя шампионите за сезона. В зависимост от метеорологичната обстановка, при сухо време трасето край Айтос е бързо и технично, а при дъжд, то се превръща в трудна конфигурация, която изисква много сила и майсторство.

Сезонът в мотокроса започна през април на „Докса баир“ край Кортен, като мина през „Горна Росица“ край Севлиево, „Козар Белене” край Левски, Троян, отново в Кортен и Севлиево, преди да финишира в Айтос на 5 и 6 ноември. Част от шампионите вече са ясни, но в битката за 2-то и 3-то място ще продължи и този уикенд. В МХ 50 начело и вече шампион е Георги Вендов от „АИТ рейсинг тийм“ с „Husqvarna“, следван от Пламен Иванов от „М6 Yamaha рейсинг тийм“ с КТМ и Максимилиан Филатов от „Калабак 1969“ с КТМ. При 65-кубиковите титлата си осигури Георги Гинов от „Мото спорт Варна“ с „Husqvarna“, но за второто място до последно ще спорят Теодор Йорданов от „Ябланица МХ“ с “Gasgas“ (166), Лъчезар Овчаров от „Етрополе“ с КТМ (148), Александър Тасев от „Александър моторспорт“ с „Yamaha“ (142) и Павел Марков от „Панчо рейсинг тийм“ с КТМ (135). Дани Цанков от „М6 Yamaha рейсинг тийм“ с „Yamaha“ (254 т.) и Венцислав Тошев от „Мото спорт Варна“ с „Husqvarna“ (219) ще определят шампиона в МХ 85 край Айтос, с шанс да се придвижи по-напред е и Мартин Лалев от „Киппен МХ рейсинг тийм“ с КТМ (198).

Сериозна е битката в клас МХ 2 Junior, в който Павел Доневски от „Троян мотор спорт 01“ с КТМ е начело с 202 точки, но с шанс да го изместят са Цветан Бузин от „М6 Yamaha рейсинг тийм“ с „Yamaha“ със 155 и Данаил Стефанов от „Ябланица МХ“ с „Gasgas“ със 152. В МХ 2 шампион този сезон е Хакан Халми от „НСА моторспорт“ с КТМ с пълен актив от точки и победи през 2022, а за следващите места в класирането претенденти са Радослав Зоков от „АИТ рейсинг тийм“ с КТМ, Виктор Нейчев от „Еър макс рейсинг“ с „Gasgas“ и Максимилан Мадалиев от „Мото спорт Варна“ с КТМ. Същата е ситуацията и в МХ 1, като Майкъл Иванов от „АИТ рейсинг тийм“ „Husqvarna“ е без загуба през сезона, но следващите трима с в рамките на 20 точки – Жулиан Георгиев от „Александър моторспорт“ с „Yamaha“ е с 204, Живко Богданов от „Несебър мото клуб“ с КТМ е със 199, а Георги Георгиев от „НСА моторспорт“ с „Kawasaki“ има 184.

В клас МХ, въпреки че няма загуба през сезона, Григор Царев от „Джи ар си моторспорт 2020“ с „Gasgas“ ще трябва да се потруди и в Айтос, за да узакони титлата си пред Николай Колев от „Киппен МХ рейсинг тийм“ с „Kawasaki“. С шанс за 3-то място в крайното подреждане са Людмил Александров от „Тони МХ рейсинг“ с „Yamaha“ (167), Любомир Лазаров от „Ябланица МХ“ със „Suzuki“ (151), Христо Димитров от „Троян мотор спорт 01“ с КТМ (130), Юлиян Райчев от „Панчо рейсинг тийм“ с „Kawasaki“ (126) и Александър Ленев от „Джи ар си моторспорт 2020“ с „Honda“ (125). При 250-кубиковите титлата също ще бъде решена в Айтос – Георги Иванов от „Ридо Самоков“ с „Honda“ е начело с 238 точки, а Свилен Иванов от МСК „Севлиево“ с „Yamaha“  е с 218. След тях се нареждат трима състезатели от „Киппен МХ рейсинг тийм“ – Тончо Леков с „Kawasaki“ (164), Павел Ранчев с „Kawasaki“ (157) и Ивайло Сираков с „Kawasaki“ (127).

В МХ Senior шампион миналата седмица стана Кадир Масар от „АИТ рейсинг тийм“ с „Honda“, а след него са съотборниците му Янко Зоков с „Kawasaki“ със 193 и Атанас Петров с КТМ със 184. С шанс за подиум в края на 2022 са още Станко Боянов от „Тийм Боянов моторспорт 777“ с „Kawasaki“ със 180 и Димитър Аргиров от „Дизел юнак“ с „Kawasaki“ със 175. При над 55-годишните все още не е ясен шампионът, като първите 4 са събрани само в 43 точки – лидер е Димитър Аргиров от „Дизел юнак“ с „Kawasaki“ с 244, съотборникът му Живко Бонев с „Yamaha“ има 220, Мирослав Христов от „Троян мотор спорт 01“ с „Yamaha“ е с 210, а Емил Балджийски от „Дизел юнак“ с „Yamaha“ е с 201.

Програмата на „Grand prix Айтос 2022“ включва тренировки, квалификации и по един манш за класовете МХ, МХ 50, МХ 85 и МХ Senior в събота, в неделя официалното откриване на състезанието е от 10:30 часа, след което ще се проведат и последните маншове за сезона.