Българското участие през уикенда

Петър Петров от отбора на „АИТ рейсинг тийм“ с „Yamaha“ ще участва в 11-ия кръг от Световния шампионат по мотокрос на FIM за 2023 г. в Ломбок на трасето „Селапаранг“ край град Матарам, Индонезия. „MXGP of Lombok – Indonesia“ започва в събота с квалификациите, а в неделя са двата манша, в които ще се пуснат 19 състезатели като сред тях са лидерът в класирането Хорхе Прадо от Испания, вторият в подреждането Ромен Февр от Франция, както и третият Джефри Херлингс от Нидерландия. Петър Петров е 26-ти в подреждането за Световния шампионат с 23 точки.

Трасето „Селапаранг“ е подобно на Сумбава–Самота, на което пилотите караха миналата седмица, като може да се класифицира като твърдо, въпреки че е смесица от пръст и пясък и ще тества издръжливостта на състезателите при много горещи и влажни условия.

Трима българи – Георги Гинов от „Мото спорт Варна“ с КТМ, Павел Марков от „Ридо Самоков“ с КТМ и Георги Илиев от „Мото спорт Варна“ с „Gasgas“ ще участват в полуфиналите на Европейския шампионат по мотокрос в класовете ЕМХ 65 и ЕМХ 85. Надпреварата на най-добрите състезатели от Югоизточна Европа и от Югозападна Европа е този уикенд в Гацане ди Преселие, Италия.

Освен с връстниците си от Сърбия, Румъния, Турция, Северна Македония и Гърция, Марков и Илиев ще се борят за първите места заедно с представители на Италия, Франция, Словения, Хърватия, Швейцария и Испания при 65-кубиковите.

В ЕМХ 85 Гинов, освен познатите си съперници от Балканите и Източна Европа, ще премери сили и с представители на Франция, Италия, Испания, Словения, Словакия и Хърватия.

Източник: БФМ