Българското участие през уикенда

Сериозно участие на български състезатели ще има този уикенд в различни европейски дестинации. Световният шампионат по мотокрос на FIM ще е в Агуеда, Португалия на 29 и 30 април, а в него ще участва Майкъл Иванов от „АИТ рейсинг тийм“. Това ще е трети старт за топ състезателят ни в МХGP през 2023, който вече спечели и първата си точка в Трентино преди 2 седмици. Домакините са подготвили почти изцяло ново трасе, направени са промени и в скоковете, като се очаква пистата „Agueda“ да бъде още по-бърза и по-зрелищна. В класирането за шампионата след 5 кръга начело е Хорхе Прадо от Испания с 201 точки, пред Максим Рено от Франция със 184 и Джефри Херлингс от Нидерландия със 175.

Италианският град Буска в област Пиемонте е домакин на първите кръгове от Световния и Европейския шампионат по Супермото. България ще бъде представена от двама състезатели – Полина Иванова от „Киппен МХ рейсинг тийм“ в SM Junior 85 и Красен Кънчев от МСК „Бг Пауър“ в S 4. Освен надпреварите в Италия – Буска и Кастелето ди Брандузо, календарът тази година включва още уличното състезание в Санкт Вендел, Германия, пистата в испанския град Алкарас, пистата в белгийския Метет и не на последно място – „Гран При на България“ на 16 юли на пистата край Плевен, която е единствената в света, построена специално за Супермото.

Милен Манев ще участва в 3-ия полуфинал на европейското първенство по спидуей в Дебрецен, Унгария в конкуренцията на част от най-добрите в тази дисциплина в момента. Манев ще трябва да пребори конкуренцията на полските звезди Ярослав Хампел и Шимон Вожняк, на чеха Вацлав Милик, на латвиеца Анджейс Лебедевс, на шведа Якоб Торсел и на бившата GP звезда Нилс-Кристиан Иверсен от Дания. Другите полуфинални серии от Европейското първенство са в Мурек, Австрия.

БФМ