В Бобошево станаха ясни носителите на Купа България в мотокроса

За рекорден 66-ти път с традиционния мотокрос „Grand prix Бобошево“ беше закрит сезонът у нас. Състезанието беше и последен кръг от Купа България 2022, като тази година надпреварата включваше 8 кръга – в Ябланица, в Самоков, в Перник, в Благоевград, в Хисаря, в Самуилово и в Гоце Делчев. За пореден път домакините от Община Бобошево и „Мото клуб Бобошево 1956“ бяха подготвили отлично трасето и традиционните награди за призьорите, а състезателите до последно си оспорваха трофея за Купа България.

Интересно беше в клас МХ 50, в който Георги Вендов от „АИТ рейсинг тийм“ успя да вземе Купата, благодарение на успеха си и в двата манша в Бобошево. Вендов събра 309 точки, вторият и третият – съотборниците в „М6 Yamaha рейсинг тийм“ Георги Георгиев и Радостин Присадов – съответно 286 и 285. При 65-кубиковите двете втори места в маншовете осигуриха на Лъчезар Овчаров Купата с 322 точки, като въпреки победите си в Бобошево Павел Марков от „Панчо рейсинг тийм“ остана втори с 290. Трети е друг състезател на „Панчо рейсинг“ – Никола Мутафчиев. При 85-кубиковите Мартин Лалев от „Киппен МХ рейсинг тийм“, който си беше осигурил крайната победа, записа нови два успеха в неделя и приключи с 381 точки. Втори е Калоян Руменов от „Кабаиф МХ рейсинг“ с 244, атрети Стефан Димитров от „Мото клуб Бобошево 1956“ с 217.

В МХ 2 носител на Купата стана Максимилан Мадалиев от „Мото спорт Варна“ с 211, Кристиян Петков от домакините остана втори със 182, въпреки двата си успеха в Бобошево, трети е Пенко Пенев от „Марица рейсинг тийм“ със 158. В МХ 1 със сериозна преднина титлата спечели Стефан Нейчев от „Еърмакс рейсинг“ (362 т.), втори е Адриян Владимиров от „Дизел юнак“ (252), а трети Майкъл Иванов от „АИТ рейсинг тийм“ (150), който обаче участва на едва 3 от състезанията. При 250-кубиковите машини в клас МХ Купата е за Тончо Леков от „Киппен МХ рейсинг тийм“. Който изпревари в крайното подреждане със 175 точки съотборника си Павел Ранчев и със 177 точки Георги Иванов от „Ридо Самоков“. При 450-кубиковите носител на Купа България за 2022 е Христо Димитров от „Троян моторспорт 01“ с 251 точки, като след него завършиха Велик Кличуров от „Калабак 1969“ с 206 и Венислав Драгомиров от „Киппен МХ рейсинг тийм“.

В надпреварата при Senior-ите Захари Томов от „М6 Yamaha рейсинг тийм“ си беше осигурил Купата още преди този старт и в Бобошево завърши след Станко Боянов от „Тийм Боянов моторспорт 777“ и Васил Стоянов от „Киппен МХ рейсинг тийм“. В крайното класиране след Томов останаха Калчо Димов от „Смарт МХ мото“ и Кольо Ковачев от „Троян моторспорт 01“.

Източник: БФМ