Дани Цанков с наградата на „Спонсора на годината“ в категория „Спорт“ на фондация „Енчо Керязов“

Състезателят на “М6 Yamaha Racing team” Дани Цанков спечели наградата на „Спонсора на годината“ в 11-те Годишни награди на фондация „Енчо Керязов“.  Ученикът в спортно училище “Олимпиец”  в  Перник е един от най-перспективните български състезатели по мотокрос. Възпитаникът на Мартин Тодоров е първия български състезател по мотокрос със сребърен медал на европейско първенство и първият българин, поканен в Камп японския концерн „Ямаха“, където само 10 деца от Европа получават такава покана.

В категория „Спорт“ тази година беше присъдена специална награда – „Смело сърце“. С нея беше отличен Стивън Бориславов, ученик в 10-то основно училище “Алеко Константинов” в Перник. Стивън е футболист. Има спечелени 14 златни, 13 сребърни и 4 бронзови медала, индивидуална награда за голмайстор в Гърция,  3 място – отборно в Италия, 3 купи за най- полезен играч, индивидуална награда за най- техничен играч. В продължение на 5 години е капитан на отбор в по- голяма от неговата възрастова група. Диагностициран е със сериозно заболяване и в момента е на лечение в Германия. Родителите му и неговите съученици организират кампании за събиране на пари, с които да се заплати лечението му в немската клиника.

Плувецът Йосиф Миладинов е носител на голямата награда в категория „Спорт. Ученикът в спортно училище “Васил Левски”  в Пловдив е най-успешният плувец в България за 2021 година. Миладинов е участник на  олимпийските игри в Токио, където се нареди на 8-мо място в дисциплината 100 метра бътерфлай. На европейското първенство в Будапеща завърши на 2-ро място в дисциплината 100 метра, а на първенството на Стария континент за юноши в Рим  спечели 1-во място в дисциплините 50 и на 100 метра бътерфлай.

Негови подгласници са станаха:

Уилиам Чолов, състезател на спортен клуб по бокс „Боксова Академия Боби Бояджиев”. През 2021 година, на големите шампионати по бокс за младежи, Уилиам печели титлата на европейското първенство и бронзов медал на световното първенство. Той е многократен републикански шампион, един от младите перспективни състезатели на България.

Софи Тенева от спортно училище “Димитър Рохов” в Сливен, е състезателка на спортния клуб по борба на Станка Златева, която я тренира от самото начало. През 2021 година прибавя в актива си 2 златни медала от републиканските шампионати, сребърни медали на световното първенство за кадетки в Будапеща кат. 61 кг и от международния турнир по борба в Букурещ. Класира се на 8-мо място на световното първенство по плажна борба.

Домакин на  официалната церемония по награждаването на победителите и техните подгласници в отделните категории беше Античния театър на Пловдив. С нея беше дадено началото на звездния спектакъл “Нощ на звездите” осветен на талантливите деца на България. Събитието се проведе под патронажа на Здравко Димитров – кмет на община Пловдив.

Годишните награди баха подкрепени от Министерство на образованието и науката ,Национално сдружение на общините в Република България и Института по математика и информатика БАН.