Майкъл Иванов започва участието си в Световния шампионат по мотокрос

Топ пилотът ни Майкъл Иванов от „АИТ рейсинг тийм“ ще запише първото си участие за този сезон в Световния шампионат по мотокрос по време на 3-ия кръг в MXGP във Фрауенфелд , Швейцария. Майкъл се подготвяше тази седмица в Италия, след като през миналия уикенд взе участие в първия кръг на италианския шампионат.

„Тренирахме добре цяла седмица в Италия, чувствам се добре, във форма. Вече сме в Швейцария и се подготвяме за старта от Световния шампионат.“, коментира Майкъл Иванов за БФМ.

Световният шампионат по мотокрос на FIM се завръща в Швейцария след 4 години пауза и е първото за 2023 в континентална Европа. Надпреварата ще е в 3 дни – между 8-ми и 10-ти април, като неделя, 9 април, Великден за католиците ще е почивен ден. Трасето във Фрауенфелд е изцяло ново и състезателите тепърва ще трябва да се адаптират към него. Последното състезание в Швейцария беше преди повече от 4 години и победата спечели Джефри Херлингс пред Ромен Февр и Клеман Десал.

Още преди третия кръг в MXGP е ясно, че този сезон ще бъде много силен и много състезатели ще се борят за титлата. Херлингс пристига в Швейцария със самочувствие, след като спечели последното GP в Сардиния. От друга страна лидерът в подреждането Хорхе Прадо от „Red Bull GasGas Factory Racing“, кара превъзходно досега, взе максималните точки в квалификационните състезания в Аржентина и Сардиния и спечели 2 от 4 състезания. Глен Колденхоф от „Monster Energy Yamaha Factory Team“, 2-ри на последното състезание в Сардиния, също показа, че намира ритъма си с новия си мотоциклет, подпомогнат и от съотборника си Максим Рено. След успеха в GP на Аржентина, Рубен Фернандес от „Team HRC“ падна няколко пъти в Сардиния и изостана в класирането. Фаворит за победата пред родна публика е и Джереми Сиуър, който в Аржентина и в Сардиния беше сред първите, но падна няколко пъти.

В събота са свободните тренировки и квалификациите в МХGP, двата манша са в понеделник следобед.

Класиране за шампионата:

1. Хорхе Прадо (Испания) – 100 точки

2. Джефри Херлингс (Нидерландия) – 93

3. Максим Рено (Франция) – 78

4. Ромен Февр (Франция) – 78

5. Глен Колденхоф (Нидерландия) – 75

Източник: БФМ