Много емоции и публика на мотокроса в Севлиево

Над 130 състезатели от 5 държави – България, Сърбия, Турция, Северна Македония и Румъния участваха в „Grand prix България 2023“ на мотополигон „Горна Росица“ край Севлиево. Надпреварата беше втори кръг от Европейския шампионат в класове ЕМХ 65 и ЕМХ 85, както и първи кръг от Републиканския ни шампионат по мотокрос. Слънчевото време и добрата организация на съетезанието от страна на БФМ и Община Севлиево събра доста публика, а зрителите видяха много желание, изпреварвания, битка до последния метър и разбира се – доволни и разочаровани.

В старта за Европейския шампионат в клас ЕМХ 65 и в двата манша най-бърза беше Ана Колнооков от Сърбия, която изпревари нашите Николай Павлов от „М6 Yamaha рейсинг тийм“ и Павел Марков от „Ридо Самоков“, като тримата повториха класирането и за републиканския ни шампионат. В клас ЕМХ 85 победата е за друг състезател от Сърбия – Вук Чаич, а след него се наредиха Георги Гинов от „Мото спорт Варна“, който имаше технически проблеми във втория манш и Хасан Хусеин Баш от Турция. Лъчезар Овчаров от МСК „Етрополе“ е трети за републиканския шампионат.

При най-малките – клас МХ 50 тройна победа взе отборът на „М6 Yamaha рейсинг тийм“ – Радостин Присадов е първи, Георги Георгиев – втори, а Калоян Трайков – трети.

Серизона битка и разместване в класирането имаше в клас МХ 2 Junior. Победата отиде при Дани Цанков от „М6 Yamaha рейсинг тийм“, втори завърши Павел Доневски от „Фактори рейсинг 76“, а трети Данаил Стефанов от „Ябланица МХ“. В МХ 2 местният любимец Хакан Халми от МСК „Севлиево“ беше над всички и в двата манша, Николай Малинов от „Киппен МХ рейсинг тийм“ остана втори, а трети в този клас е Дани Цанков. В МХ 1 Жулиан Георгиев от „Александър моторспорт“ беше най-бърз в двата старта в Севлиево, Живко Богданов от „Несебър мото“ записа 2 втори места, а трети завърши Габриел Недялков от „Ябланица МХ“.

Шампионът от миналата година в клас МХ Григор Царев започна 2023 с победа, на подиума компания му правиха този път Венислав Драгомиров от „М6 Yamaha рейсинг тийм“ и Людмил Александров от „Тони МХ рейсинг“. При 250-кубиковите Александър Ленев от „Джи ар си моторспорт 2020“ беше най-бърз и в двата манша, следван от Георги Иванов от „Ридо Самоков“ и Ивайло Сираков от „Киппен МХ рейсинг тийм“. При Senior-ите Кадир Масар от „Тийм Масар“ за пореден път диктуваше темпото и стигна до успеха, а Янко Зоков и Атанас Петров от „АИТ рейсинг тийм“ заеха второто и третото място. Първи успех за сезона при над 55-годишните записа Веселин Маринов от „Бургас мото“, Живко Бонев от „Киппен МХ рейсинг“ е втори, а Кольо Ковачев от „Троян мотор спорт 01“ – трети в Севлиево.