Над 130 пилоти със заявка за участие вчетвъртия кръг от BMU European Motocross Championship и на 4 кръг от Републиканския ни шампионат по мотокрос

Мотополигон „Троян“ ще е домакин на четвъртия кръг от BMU European Motocross Championship и на 4 кръг от Републиканския ни шампионат по мотокрос . Състезанието “Grand prix България 2022” е организирано за пореден път с огромното съдействие на Община Троян и местния клуб “Троян Моторспорт 01”, като по традиция и тази година ще бъде с международно участие, като заявки са подали и състезатели от Румъния, Северна Македония, Турция и Молдова, а общият брой на очакваните пилоти е над 130.
В клас МХ50, при очаквания дъждовен уикенд, пилотите от най-малкия клас ще имат и най-големите трудности при преодоляването на трасето, но организаторите са приготвили и мини конфигурация. Лидерите в шампионата Георги Вендов, Пламен Иванов и Пламен Леков ще имат възможността да затвърдят позициите си или съответно да дадат шанс на някой от пилотите след тях да се намеси в битката за призовите места.
С рекордно участие ще бъде групата на клас МХ65, като този път се очакват над 40 състезатели в тази група. Дъждовното трасе в Троян не е по вкуса и на техните малки джанти, но тук, след втория кръг в Севлиево, видяхме силна конкуренция след едноличната лидерска позиция на Георги Гинов и Александър Тасев. Тук амбициите за подиума придобиват международен характер с участието на силни румънски пилоти.
Въпреки че през сезон 2022 за момента клас МХ85 не изобилства от голям брой пилоти, борбата, която се наблюдава в тази категория, е повече от интересна. Венцислав Тошев и Дани Цанков са начело на класирането със само 6 точки разлика между тях. Компания в битката за призовите места ще им правят румънски, турски и македонски състезатели.
Клас МХ2 тази година бележи увеличение на състезателите, като в Троян тяхната бройка ще бъде над 25, отново с международно участие. Хакан Халми, който оглавява класирането в момента, е амбициран за поредните си победи, а Виктор Нейчев и Мариос Канакис ще се опитат да го свалят от върха, така че може да се получи сериозно разместване в редиците на клас МХ2 на трасето в Троян.
В групата на клас МХ1, публиката ще има възможност да се наслади на карането на Майкъл Иванов, местният (и не само) любимец, който е лидер както в шампионата на България. В Кортен, Севлиево и Левски видяхме, че след Иванов, борбата за място на подиума е повече от сериозна. Троянското „Grand prix“ няма да бъде по-различно, независимо от условията. Живко Богданов, Георги Георгиев, Стефан Нейчев и Жулиан Георгиев, както винаги ще поднесат на феновете най-доброто в клас МХ1, този път в Троян.
В клас МХ Григор Царев, Николай Колев и Юлиан Райчев са състезателите, които оглавяват челните позиции на класирането и ще трябва доста да се потрудят, за да запазят лидерството си и след Троян, още повече, че компания ще им правят състезатели от Северна Македония, Румъния и Турция.
При сеньорите от клас MXS се очаква поредното оспорвано състезание, като победителят от тази група, както винаги е неясен и обвит в мистерия. При по-младите Кадир Масар, Янко Зоков и Атанас Петров ще подновят битката помежду си, а при по-опитните амбицирани за победата са Емил Балджийски, Димитър Аргиров, Живко Бонев и Мирослав Христов.
Програмата за “Grand prix България 2022” в Троян включва тренировки и квалификации в съботния ден, които започват в 10:30 часа, а в неделния ден – един ранен манш ще огласи мотополигона, преди церемонията по официалното откриване в 10:30, след което ще видим и състезателните маншове във всички класове, които ще определят победителите в троянското издание на републиканския шампионат по мотокрос за сезон 2022.
“За пореден път показваме какво означава спортът за Община Троян. Ние традиционно полагаме много усилия за развитието на спорта, нашата политика на местно ниво е да инвестираме и подкрепяме развитието на детско-юношеския спорт. Имаме над 25 клуба, които развиват много сериозна дейност, в тях са ангажирани близо 1000 деца. Разбира се, стискаме палци на Майкъл Иванов и на всички състезатели от “Троян Моторспорт 01”, заяви г-жа Донка Михайлова – кмет на Община Троян.
Източник: БФМ