Нидерландия даде диплома на наш треньор по мотокрос

С максимално високи оценки и много похвали за работата си завърши едноседмичния обучителен курс на Мартин Тодоров в Папендал, Нидерландия.
44-и годишният ни специалист беше единственият ни роден представител от програмата за развитие на кадри от Световната федерация по мотоциклетизъм – ФИМ , в която участие взеха 15 човека от цял свят. Всички те бяха поканени от Нидерландската мотоциклетна централа и след края на форума положиха изпити за получаване на дипломи за треньори на високо международно ниво по мотокрос – MT2. Мартин Тодоров е многократен шампион на България като състезател и от няколко години успешен мениджър и треньор на млади пилоти от нашата страна. Именно богата му визитка и дейността му впечатлиха организаторите от ФИМ и логично попадна в компанията на специалисти от САЩ, Колумбия, Германия, Испания, Финландия, Дания, Италия, Румъния и Нидерландия. Лектори бяха световно известните Бари Форшелен- главен треньор и селекционер на най-успешната мотокрос школа от Нидерландия, Томас Еверес, Мартин Ван Гендерен и Дамиано Замана от треньорската комисия на домакините и Световната федерация.

„ Това беше изключително полезен и много сериозен семинар на треньорски кадри от цял свят. За първи път се провежда и е част от ФИМ. Още през септември месец бях поканен и нито за миг не съм мислил дали да приема. Отидох на собствени разноски, защото честта да бъда сред избраните е уникална за мен и за всеки от колегите, които бяха през тази една седмица. Бях написал няколко концепции за целегодишна тренировъчна дейност, които включваха обем, интезитет и специфична работа на мотокрос трасета с различна трудност и особеност на почвата в сухо и мокро време. Изготвих анализ на състезания от няколко години назад , които проучих предварително и в детайли . Мисля, че се представих добре и крайните оценки на комисията го показват. С тази диплома мога да бъда част от всеки отбор на Световно първенство по мотокрос, но моята цел е да създам състезатели, които са българи и да карат в елита всяка година. Един от тях е Дани Цанков, който има всички качества да бъде водещ пилот и ежедневно работим с него за техниката му и спецификата на каране. Много се радвам се , че само на 13 годишна възраст попадна в номинациите на голямата и престижна класация „Спортист на годината“ в България, както и в анкетата за млади таланти до 18 години. Бъдещето е пред него и дано да бъде здрав през следващия сезон, в който ще кара със заводски мотор „ Ямаха“ у нас и в чужбина“ , сподели Мартин Тодоров впечатленията и целите си след пристигането от Нидерландия.
Почти сигурно през следващата година Тодоров ще участва и в нов треньорски семинар на Световната федерация по мотоциклетизъм, който ще се проведе по време на един от кръговете на мотокрос шампионата в Европа.