Световната купа на нациите по мотокрос 2021 с българско участие

Мотокросът на нациите (MXoN) е едно от най-старите състезания на Международната Федерация по Мотоциклетизъм (FIM) и съществува от 1947. В периода 1947-1984, MXoN е съществувал в различен формат, с три различни състезания провеждани всяка година: Купа на нациите 125сс (Coupe des nations 125cc), Трофей на Нациите 250сс (Trophee des Nations 250cc) и Мотокрос на нациите 500сс. (Motocross des Nations 500cc). От 1985-та година Мотокросът на нациите преминава в съвременния си вариант – трима състезатели от нация в класовете 125-250-500, а по-късно (2005) към сегашните наименования MXGP-MX2-OPEN на съответните класове.
Български отбор досега не е участвал във формата с три състезателя от три класа, но в историята има две други участия на български пилоти в мотокрос състезания на ниво нации при FIM. През 1983-та година, в Trophee des Nations 250cc, Сверепец, Чехия (тогава Чехословакия), участие взимат четирима български състезатели: Димитър Рангелов, Павлин Тодоров, Любомир Рангелов и Николай Сотиров. Второто участие на български състезатели е през 1984-та, в Далечин, Чехия, Coupe des nations 125cc. България е представена от Роман Николов, Боян Станчев, Чавдар Тричков и Николай Сотиров. През този период не сме имали участие в Motocross des Nations 500cc.
Новият формат (от 2005-та) включва в програмата си трима състезатели които участват с мотоциклети 450сс и 250сс, четиритактови в съответно трите класа МXGP (450cc), MX2 (250cc) и OPEN (по избор мотоциклет от MXGP/MX2). Формата на състезанието включва за всеки клас по една свободна тренировка и квалификационен манш (позициите на стартиране за който се избират чрез жребий в петък). Квалифицирането за неделните стартове става на следния принцип, след трите квалификационни манша в събота се прави временно класиране на отборите като се вземат двата резултата (независимо от кой клас) с най-малко точки (победителят в даден старт взема 1 точка, завършилия 20 позиция – 20 наказателни точки). Първите 19-отбора се класират директно за финалите. Останалите отбори (максимум 13) участват в B-финал с тримата си състезатели и на същия квалификационен принцип (2-та най-добри резултата за определяне на подреждането в В-финала). Победителят в B-финала получава правото да участва във финалите.
Самите финали се провеждат в три манша, като всеки състезател от даден клас реално участва със състезателите от другите два класа (MXGP-MX2, MX2-OPEN и МXGP-OPEN, 20 нации, 20 пилота от клас, общо 40 на бариерата). За крайното класиране се вземат 5-те най-добри резултата на нация, след което се добавят и отборите от B-финала по класирането им. Една от многото тънкости в това състезание е избора на стартовите позиции за В-финала и неделните стартове, като мениджъра на отбора решава кой състезател да заеме съответно първата или втората позиция за отбора спрямо квалификационния резултат (както и за третата при В-финал).
С 33 заявени отбора за Мотокроса на нациите през 2021 в Мантова, Италия, задачата на българските състезатели не е никак лесна, но не е и невъзможна. На базата на постигнати резултати и опит в международни състезания, тримата ни пилоти са Майкъл Иванов (MXGP), Николай Малинов (МХ2) и Петър Петров (OPEN), а мениджър на отбора е Джанмарко Сантучи. Основната цел на отбора е да преодолее успешно квалификациите и да сe нареди в първите 20 нации. Тимът е мотивиран и има реалните възможности да го направи, но всички почитатели на мотоциклетния спорт са наясно с многото фактори от които зависи едно добро представяне в мотокроса.
Пожелаваме успех и късмет на Team Bulgaria тази седмица в Мантова и нека момчетата ни дадат поводи за радост в това изключително тежко и напрегнато състезание.
Източник: БФМ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *