ГАЛЕРИЯ: Трети кръг от Републиканския шампионат по мотокрос ще се проведе този уикенд на мотополигон “Козар Белене”

Трети кръг от Републиканския шампионат по мотокрос “Grand Prix Левски 2022” ще се проведе този уикенд на мотополигон “Козар Белене” край град Левски, област Плевен. Подробности около предстоящото състезание бяха съобщени днес на пресконференция в Пресклуба на БТА в Плевен от Любка Александрова, кмет на община Левски, Илия Ванков, кмет на село Козар Белене, известния български състезател Богдан Николов, представители на Българската федерация по мотоциклетизъм (БФМ) и състезатели като сред тях най-малкият е Кристиян Андреев само на 7 години.

Очаква се в стартовете на “Grand Prix Левски 2022” в събота и неделя да се включат над 120 състезатели от 30 клуба от страната, както и участници от Румъния, Турция и Северна Македония. Тази година надпреварата се очертава да бъде изключително интересна и оспорвана, коментираха организаторите.

“След двегодишно прекъсване заради пандемията от COVID-19 отново на мотополигон “Козар Белене” ще посрещнем най-добрите мотоциклетисти”, отбеляза Любка Александрова. Тя напомни, че състезанието по мотокрос се провежда за осми път за последните десет години.

“Община Левски има желание и намира възможности да поддържа тази традиция. Покрай мотополигона в Козар Белене изградихме и школа с момчета, които се запалиха по мотоциклетизма“, добави Александрова. По думите й инфраструктурата в района на мотополигона е в добро състояние и може да посрещне хиляди зрители.

Кметът на Левски добави, че е важно държавата да подпомага повече този спорт, като така подкрепи и тезата на Богдан Николов. Той подчерта, че в мотоциклетизма има все по-млади състезатели и даде пример със 7-годишния Кристиян от Плевен, на който му предстои участие на шампионат в Гърция.

Мотополигон “Козар Белене” е едно от мотокрос съоръженията в България, които могат да се похвалят с отлична инфраструктура, видимост за публиката и атрактивност като технически елементи по състезателното трасе и трудност. Всички тези фактори го превръщат в любимо и предпочитано трасе за много състезатели, не само от Северна България. Община Левски е вложила много усилия и ресурси за подготовката на мотополигона, за да отговаря напълно на новите изисквания на БФМ, бе подчертано на пресконференцията днес.

“Grand Prix Левски 2022” ще предложи едно незабравимо изживяване в двата състезателни дни (14 и 15 май), категорични са организаторите. В събота са предвидени по един манш във всички класове, а в неделя от 10.30 ч е официалното откриване и вторите маншове, които ще определят победителите в третия кръг на Републиканския шампионат.