STUDIO LINSON MOTO ви среща с Емилиян Евтимов, Мирослав Илиев, Станислав Марков на мотокрос “Видин”

Над 80 състезатели взеха участие в Мотокрос “Видин”. Спортното събитие се проведе в близост до село Рупци, подкрепено от община Видин. Организатори са Емилиян Евтимов, Мирослав Илиев, Станислав Марков и други ентусиасти, развиващи моторните спортове в града. STUDIO LINSON MOTO ви среща с тях, а те разказват за всичко най-интересно за трасето, извървеният път до състезанието, мечтите за развитие на  Видин и усилената работа на хора от всякакви сфери, които са обединени да помагат на Видин да се превърне в притегателен център за моторни спортове у нас. 

Целият запис може да видите ТУК!

Интервюто за STUDIO LINSON MOTO подготви Христо Генчев 

По текста работи Деница Герчева

 

Наши гости са Емилиян Евтимов, Мирослав Илиев, Станислав Марков. Няма как да не отбележим, че тази година трасето е по-широко, има повече елементи, по-добра организация, наблюдаване повече поливане и като цяло много добра подготовка и реализация. Кажете откъде толкова много земя?

Емилиян Евтимов – Земята я доставихме от наши познати, приятели, хора, които ни помагат, свързахме се с няколко фирми, които извършват изкопни дейности, питахме ги къде ще транспортират земята, казаха, че имат депо, но ако искаме ще я карат при нас и така и стана. По този начин се озовахме с толкова много земя. На 130-стия камион с Миро (Мирослав Илиев ) се чудихме как ще скрием после всичко това, защото ще ни остане земя. 130 камиона пистата буквално ги глътна и се обадихме на фирмата да им кажем, че ще ни трябват още 70-80 камиона. 

Кой даде идеята по този начин да бъде конструирано трасето?

Ето тези двама човека до мен (Мирослав Илиев, Станислав Марков)

Виждаме, че е добре разпределена, има дълги прави, има скъсени отсечки, с- ки, обратни завои. Атрактивно е за гледане, състезателите казаха, че също е подготвено добре, изморително е. Смятам, че състезанието премина при отлични условия, времето беше с нас, както преди, така и след състезанието.

Емилиян Евтимов – Точно така. Ти сам видя, че колкото и да вали, има нужда от още вода. Ето състезанието приключи преди 15 минути и пистата вече е суха, но ние имаме помощта на нашите приятели – земеделските производители, които ни помагат, община Видин и община Грамада също ни помогнаха с техника. Тук е момента да благодарим на Николай Найденов и неговия син Мимо Найденов, които дадоха за нас абсолютно цялата си техника, с която разполагат, за да може пистата да бъде култивирана, да бъде напоена. Благодарим и на „Агро Импекс“, без чиято техника наистина би било невъзможно. Това са важни за нас хора, които направиха всичко възможно и им благодарим.

Единствеият минус е може би по-малкото участници от миналата година. Вероятно това се дължи на отминалото състезание на Лихчево и отдалечените точки, но наистина го казвам във връзка на това, че всеки, който не е дошъл може да съжалява, защото наистина всичко беше на високо ниво. 

Мирослав Илиев:  Мисля, че това можем да го отдадем още и на презумпцията у състезателите, че ще бъде много кално, заради дъжда, които се изля. А тези, които бяха тук се учудиха на състоянието на трасето, което беше идеално за каране. Състезателите споделиха, че за мотокрос състезание от този тип по този начин подготвено – до сега не са посещавали.

Към Станислав Марков:  Бат Станчо, моля те кажи на всички, от къде я изкара тази сила, два дена не спря да работиш по трасето. Откъде този мерак на тази възраст, за да се случат така нещата. Ти самият кара на трасето.

Аз харесвам този спорт отдавна и това ми дава сили и не два, ми четири пет дни, колкото трябва ще работя. В съзнанието си аз знаех как ще изглежда и това ми даваше сили. Сам разбира се не става, всичко е екипна работа с хората до мен.

Ти докъде искаш да видиш Мотополигон Рупци в твоята си представа, защото преди малко го спомена как си си го визуализирал.

Имам близък приятел, който живее в Прага, той е запален моторист. Дойде и каза, че такова нещо може да се види само на запад. Това мен, разбира се много ме зарадва. Искам да направим такива условия, които да отговарят на стандарти; да е безопасно, да е достъпно, да е видимо, да е аранжирано (това мога да кажа и че е и заради теб (към Христо Генчев), защото ти го нареди така и тази красота е и заради теб.) Не мога да споделям някакви специални изисквания за кръг от републиканско, европейско или нещо друго. Мисля, че на този етап, това ни е добре като постижение. Ако бъдем оценени от спонсори, частници, зрители, общински структури и ръководства, мисля че нещата могат да се надграждат и в един момент можем да помислим и за нещо още по-високо като класа.

Вие господа ( Мирослав Илиев, Емилиян Евтимов), докъде искате да стигнете? С Емо миналата година сме си говорили как той ги вижда нещата, сега те се развиват и в по-голяма степен се и реализират. Целеустремени сме, поставяте си цели-постигате ги.

Мирослав Илиев – аз лично искам да помогнем на Видин с каквото можем, градът е настрани от всичко и искам това да се промени. Ако можем да помогнем с мотокроса, би било чудесно. Град Видин го заслужава, хората тук го заслужават. Видин да се утвърди като дестинация, като предпочитано за посещение място. Не говоря и само за мотокроса, а като цяло.

Няма как да не споменем и втория кръг на DRAG-a.

Емилиян Евтимов: Toчно това е моята идея и на Миро също (на останалите съм убеден, че не е по- различно). От преди 4 години, когато започнах да се занимавам повече с обществена дейност и да имам ресурса да мога да влияя и променям някои неща, като това да превърна Видин в забележима точка на картата на България. Отварям една скоба, ти знаеш, че моята съпруга е от Велико Търново и като ми кажат търновчани – вие там Видин на края на България и казвам, не, ние не сме края на България, ние сме началото на България откъм Европа. Искам Видин да стане притегателен център не само за туризъм, но и за други неща, в които той е развит, както и в моторните среди. Затова и говорих с момчетата от „Хела Мото Спорт“, които са организатори на DRAG-шампионата, че приветствам това, което правят и че заедно с общи усилия може да постигнем много. Това ни е идеята – Видин да стане значим град в моторните спортове и затова толкова се опитваме да ги развиваме. 

Станислав Марков:  Тези събития са предпоставка за създаване на контакти, сред които приятелства, бизнес взаимотношения, които могат да бъдат само полезни и се надяваме на все повече места да възникват събития от този характер.

Имаше публика, имаше емоция в отделните класове, децата в 85 куб  направиха страхотно каране, в непрофесионалния клас MX250 също беше много интересно.

Мирослав Илиев:  Сам видя колко много деца имаше за публика. Тези деца са забравили днес за мобилните си телефони и имат съвсем друг интерес. Това е най-важното да запалим децата.

Емилиян Евтимов: Технологиите не са лошо нещо, живеем в технологичен свят, но няма как да е само това. Но това да накараш едно дете да седи няколко часа навън, да е заобиколено с деца със сходни интереси, е супер постижение.

Какво мислите за догодина? Какви са ви очакванията?

Емилиян Евтимов – Сега ще ти издам нещо, няма да се видим само догодина, ще се видим още тази година.

Пак ще пътувам 5 часа!

Емилиян Евтимов – Все още ни държи адреналина от изминалото състезание, организационния адреналин. Това е сериозна отговорност. Събират се хиляди хора. Иначе ще видим календара за второто полугодие, ще го калкулираме, ще преценим датите и състезанията и бъдете сигурни, че когато направим второ състезание, ще бъдете уведомени поне два месеца по-рано. Вярваме, че всичко ще се случи по най-добрия начин.